Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - کشوري که تا چندي پيش مدعي فرماندهي ائتلاف نظامي ضد تروريسم با حضور 41 کشور اسلامي منطقه بود، الان به جايي رسيده که براي تأييد سياست‌هاي خود دست به دامن جزاير مارشال يا چاد و کومور مي‌شود.

سرويس جهان مشرق - با وجود گذشت دو هفته از آغاز بحران خليج فارس بين کشورهاي قطر با عربستان سعودي و امارات و بحرين و تعداد ديگري از کشورهاي عربي، تا اين لحظه طرفين منازعه از خود آمادگي براي امتياز دادن به طرف مقابل نشان نداده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دوحه در اين رابطه آمادگي خود را براي آغاز گفتگوهاي ديپلماتيک اعلام کرده‌ ، اما ابراز داشته که از مباني و منافع خود کوتاه نخواهد آمد. اين در حالي است که در طرف مقابل، عربستان چندين شرط براي از سر گيري روابط تعيين کرده که بسياري از کارشناسان آن را غير قابل تحقق مي دانند.
دوحه تحرکات ديپلماتيک گسترده‌اي را در عرصه اروپايي از طريق محمد بن عبدالرحمان وزير خارجه خود انجام داده است. مقامات اين کشور در همين رابطه به آلمان و روسيه و انگليس و فرانسه و ايتاليا سفر کرده اند. قطر سرمايه‌گذاري‌هاي گسترده‌اي در اروپا دارد و به نظر مي‌رسد در پي تکرار مواضع دونالد ترامپ رئيس‌جمهور آمريکا مبني بر دعوت از قطر به توقف حمايت از تروريسم ، انجام اين سفر دوره اي را مي توان هشداري براي آمريکا مبني بر اقدامات جدي قطر در جهت تهديد منافع اقتصادي اين کشورها در خاک قطر ارزيابي کرد.
در همين رابطه وزير خارجه قطر در سخناني در کنفرانس مطبوعاتي پاريس با اشاره به اينکه ميانجيگري کويت در زمينه بحران بوجود آمده همچنان ادامه دارد، به صورت تلويحي از عدم آمادگي قطر براي دست برداشتن از حمايت گروه اخوان المسلمين و جنبش حماس خبر داد که به عنوان يکي از پيش‌شرط‌هاي عربستان براي عادي سازي روابط با دوحه مطرح شده است. وي در اين رابطه گفت که قطر با دولت ها تعامل مي کند و اگر اخواني ها در حاکميت باشند، با آن ها نيز تعامل مي کنيم. وي افزود: ما از حماس حمايت نمي کنيم، بلکه بر اساس راهکارهاي واضح و مشخص از مردم غزه حمايت مي‌کنيم. ما در گذشته دفتر سياسي حماس را در خاک خود داشتيم و الان اين دفتر در داخل فلسطين است. اين جنبش يک جنبش مقاومت است و ما با مانند ساير گروه‌هاي ديگر تعامل مي‌کنيم.

در راستاي ادامه تحرکات ديپلماتيک قطر با کشورهاي اروپايي ، تميم بن حمد امير قطر با امانوئل مکرون رئيس‌جمهور فرانسه تماس تلفني داشت. اين در حالي است که گفته مي‌شود وزير خارجه انگليس نيز قرار است ديدار هايي را با تعدادي از همتايان خود در ميان کشورهاي حاشيه خليج فارس براي بررسي اين بحران انجام دهد. بوريس جانسون در اين زمينه نسبت به اقدامات شديد عربستان و امارات و مصر و بحرين بر ضد شريک مهم خود ابراز نگراني کرده است. همچنين علي العمادي وزير امور مالي قطر نيز به همراه پير کرلو بادوان وزير اقتصاد و امور مالي ايتاليا بيانيه مشترکي صادر کرده و بر ضرورت همکاري‌هاي اقتصادي و مالي دوجانبه تأکيد کردند.
موازنه هاي برد و باخت در بحران
يکي از مهم‌ترين نشانه‌هاي شکست سعودي ها در محاصره اعمال شده بر ضد قطر اين است که اين کشور از طريق تدارک جايگزين‌هاي قوي براي تأمين مايحتاج مورد نياز خود موفق شد شوک اوليه ناشي از اين هجمه را مهار کرده و آن را دچار فرسايش کند. به گونه اي که بعد از بحران اوليه و حمله مردم براي خريد مايحتاج ضروري، لوازم مورد نياز براي فروشگاه‌ها و مراکز تجاري اين کشور تامين شد و پرواز هواپيماها از فرودگاه قطر نيز به استثناي پروازهاي متوقف شده به مقصد کشورهاي عربي تحريم کننده مانند گذشته انجام مي شود.
عربستان اين نکته را فراموش کرده بود که ايجاد بحران با قطر با موارد مشابه در يمن يا عراق و سوريه متفاوت است. قطر کشوري ثروتمند است که بسياري از کشورهاي اروپايي و صنايع آنها چشم به سرمايه گذاري در اين کشور بويژه در منابع انرژي آن دارند . به همين علت بود که وزير امور مالي قطر گفت که اگر ما يک دلار ببازيم، آنها [مخالفان و تحريم کنندگان قطر] نيز يک دلار خواهند باخت.
با توجه به تحرکات ديپلماتيک صورت گرفته از سوي دوحه و تلاش‌هاي اين کشور براي تأمين مايحتاج مورد نياز مردم خود از طريق عقد قراردادهاي تجاري با ايران و ترکيه به نظر مي‌رسد قطر تمايلي براي تسليم شدن در برابر شرايط عربستان و متحدانش ندارد. طبعا اين موضوع کار را براي رياض مشکل خواهد کرد.

نگاهي به کشورهاي حامي عربستان در بحران کنوني نشان مي‌دهد که اکثريت قريب به‌ اتفاق آنها وزنه اي منطقه اي براي خود ندارند و بنا به عوامل و وابستگي هاي اقتصادي و امنيتي به عربستان مجبور به حضور در کنار اين کشور هستند. هجمه کشورهاي اندک مورد نظر را پيش از اين در بحران قطع روابط عربستان با جمهوري اسلامي ايران نيز مشاهده کرده ايم. شايد بتوان گفت امارات قوي ترين قدرت منطقه اي است که در اين بحران در کنار عربستان قرار دارد و البته خود نيز انگيزه‌هاي زيادي براي دشمني با قطر و به انزوا کشيدن اين کشور دارد، مصر گرچه تا چندي پيش، يکي از مهم‌ترين و تأثيرگذارترين کشورهاي عربي منطقه به شمار مي‌رفت ، اما امضاي معاهده سازش با رژيم صهيونيستي و ناآرامي‌هاي به وجود آمده پس از سقوط حسني مبارک ، نقش منطقه‌اي اين کشور را کم‌رنگ‌تر کرده و اقتصاد نابسامان اين کشور را به دلارهاي نفتي عربستان وابسته‌تر کرده است. رژيم حاکم بر بحرين موجوديت نامشروع خود در سايه خشم گسترده مردم از رژيم آل خليفه را مديون رياض است و وزنه منطقه اي برخي کشورهاي ديگر نظير جزاير مارشال يا دولت مستعفي يمن در رياض يا ليبي، يمن، مالديو، سنگال، موريتاني، چاد، کومور، نيجر و گابن و ميزان وابستگي آنها به عربستان نيز واضح است.
عربستان گرچه با اين اقدام به دنبال منزوي کردن قطر در جهان عرب و اسلام بود، اما بيشتر خود را در عرصه منطقه منزوي و رسوا کرد. کشوري که در آستانه حضور دونالد ترامپ در اين کشور مدعي فرماندهي ائتلاف نظامي ضد تروريسم با حضور 41 کشور اسلامي منطقه است، الان به جايي رسيده که براي تأييد سياست‌هاي خود دست به دامن جزاير مارشال يا دولت مستعفي علي عبدالله صالح در رياض يا چاد و کومور مي شود. به نظر مي رسد بسياري از کشورهاي منطقه منافع خود را در سياست هاي احساسي و افراطي رژيم جوانان بلند پرواز سعودي نمي بينند و سعي دارند هر چه بيشتر خود را از اين سياست ها بي طرف نگه دارند.

موضوع ديگر منافع تجاري و سياسي بزرگ‌ترين دشمن عربستان در منطقه يعني ايران در نتيجه اين محاصره است. بسياري از تحليلگران اعتقاد دارند که اين بحران قطر را در آغوش ايران قرار داد. روزنامه القبس کويت در شماره روز يکشنبه خود نوشت ايران از فرصت تحريم هاي اقتصادي اعمال شده عليه قطر از سوي عربستان و تعدادي از همپيماناش در حوزه جنوبي خليج فارس به نحو احسن استفاده کرده و صادرات خود را به دوحه افزايش داده است.
از سوي ديگر درگيري ميان قطر و عربستان ممکن است به تخاصم و مبارزه نظامي ميان گروه‌هاي تروريستي حامي هر يک از اين دو کشور شده و به اين ترتيب برگه هاي ميداني عرصه نظامي سوريه و يمن بيش از پيش متمايل به سمت محور مقاومت شود. بر اساس اين سناريو واگرايي ميان گروه‌هاي مخالف دولت در سوريه و جريان هاي حامي متجاوزان به يمن باعث پيشروي هاي بيشتر آن ها در عرصه معادلات داخلي خواده بود.
علاوه بر اينها گرچه تلاش‌ها براي ميانجيگري در جهت حل و فصل سياسي اين بحران ادامه دارد، از سوي ديگر منافع کشورهايي نظير آمريکا در قطر و حمايت پاکستان و ترکيه از اين کشور باعث مي شود رياض چراغ سبز اجراي تهديدات خود بر ضد دوحه را پيدا نکند. علاوه بر اينکه پيچيده شدن بيشتر اوضاع منطقه به نفع هيچ کشوري از جمله عربستان نيست که در باتلاق يمن و بحرين و سوريه غرق است. بنابراين رياض بر خلاف برخي تهديدات و گمانه زني ها راهي به اجراي گزينه حمله نظامي بر ضد قطر ندارد، اما در نهايت حل و فصل سياسي اين مشکل نيز به ضرر رياض خواهد بود، چرا که اهدافي که در شروط ده گانه اين کشور ترسيم شده، چيزي نيست که قطر بخواهد با آن کنار بيايد و رياض مجبور خواهد بود از تعدادي از اين شرايط عقب نشيني کند. علاوه بر اينکه برخي از اين شرايط از جمله روابط با ايران تناقض گسترده با ماهيت روابط بين المللي منطقه دارد. واقعيت اين است که از ميان کشورهاي عربي مطرح در منطقه تنها عربستان است که روابط ديپلماتيک خود را با ايران قطع کرده و به عنوان مثال امارات که شرط قطع روابط با ايران در چارچوب ائتلاف اين کشور با عربستان مطرح شده، يکي از بزرگترين شرکاي تجاري ايران به شمار مي رود. به اين ترتيب عربستان نه قادر به اجراي تهديدات خود در جنگ بر ضد قطر خواهد بود و نه مي تواند برون‌رفتي آبرومندانه در روند حل و فصل سياسي بحران براي خود دست و پا کند.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۹۵۰۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی

آفتاب‌‌نیوز :

یک هواپیمای شخصی اسرائیلی که اخیرا تعدادی از مقامات اسرائیلی را به قطر و مصر برده بود، بعدازظهر امروز (شنبه)، در ریاض فرود آمد.

تلویزیون اسرائیل «کان» گزارش داد این هواپیما از فرودگاه بن گوریون در تل‌آویو برخاسته و بعد از توقف کوتاهی در عمان به عربستان سعودی رفته و آنجا فرود آمده است.

کان مدعی شد که احتمالا چند مقام اسرائیلی به منظور گفتگو درباره عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی با این هواپیما به ریاض رفته باشند.

این شبکه اسرائیلی در ادامه با اشاره به سفر قریب‌الوقوع «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه، خاطرنشان کرد مقامات موساد و شاباک (سرویس امنیت داخلی رژیم اسرائیل) چند روز پیش از همین هواپیما برای انجام سفر‌هایی در منطقه استفاده کرده‌اند.

در این گزارش اشاره شده است که از این هواپیما برای انتقال مقامات اسرائیلی در چارچوب مذاکرات تبادل اسرا در قطر و مصر استفاده شده است.

دیگر خبرها

  • رونالدو مغلوب پرنده سعودی شد!
  • جدیدترین اظهارنظر وزیر خارجه عربستان درباره جنگ غزه
  • نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • برگزاری نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • وزیر خارجه آمریکا به عربستان می‌رود
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • ‏رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد
  • رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد
  • چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟